Kütüphanemiz, Millî Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü Ders Kitapları ve Yayımlar Daire Başkanlığına bağlı olarak hizmet vermektedir. Şuan 350 m²’lik bir alanda hizmet veren kütüphanemiz, personel çalışma bölümleriyle bütünleşik bir hâldedir.
Arşiv kütüphanemiz, Ferit Ragıp Tuncor tarafından kurulmuştur. Yazar ve şair olan Ferit Ragıp Tuncor, dağınık bir şekilde depolarda bulunan eserleri derleyip toparlayarak tam bir kütüphane haline getirmiştir. Ferit Ragıp Tuncor’un adıyla anılan arşiv kütüphanesi, özellikle eğitim tarihimiz açısından çok önemli bir koleksiyona sahiptir.
Matbaanın ülkemize gelmesiyle basılmaya başlayan matbu eserlerin önemli bir kısmını bünyesinde bulundurmaktadır. Arşiv, Dâru’t-Tıbâ’a, Matba’a-i Âmire, Millî Matbaa, Devlet Matbaası, Millî Eğitim Basımevi ve Millî Eğitim Yayınevi ve Millî Eğitim Yayınlarına ait eserlerden oluşmaktadır.
Bugün arşiv kütüphanesinde 34.278 Türkçe eser, 6.500 adet eski harfli Türkçe ile yazılmış el yazması ve matbu eser yer almaktadır. Türkçe eserlerin tamamı devlet matbaası yayınlarından oluşmaktadır. Kütüphanemiz bünyesinde oluşturulan dokümantasyon bölümünde ise Millî Eğitim Bakanlığı ve diğer yayınevleri eserlerinden oluşan yaklaşık 12.526 eser mevcuttur.
2015 yılı itibariyle kütüphanemizde otomasyon ve dijitalleştirme çalışmaları başlatılmıştır. Bu kapsamda kütüphanemize kitap tarayıcı robot ve düz kitap tarayıcılar kurulmuş ve dijitallleştirme işlemleri başlatılmıştır. Elde edilen dijital verinin sunulacağı dijital kütüphane ve portal kutuphanem.meb.gov.tr adresi üzerinden hizmet vermeye başlayarak kütüphane kaynaklarına etkin ve kolay erişimin yolu açılacaktır.
Ayrıca kataloglamaya başlanmış olan Bakanlık koleksiyonlarımıza da kutuphanem.meb.gov.tr adresinden ulaşılabilecektir. Ferit Ragıp Tuncor Arşiv ve Dokümantasyon Kütüphanesi ve z- kütüphaneleri koleksiyonları da kataloglanarak otomasyon sistemine taşınmaktadır. Söz konusu kütüphanelerimizin entegrasyonu ile hem okuma kültürüne katkı sağlanmış olacak hem de okuma etkinlikleri ile ilgili istatistikler elde edilebilecektir. Kütüphane otomasyon sistemi üzerinden Bakanlık Ferit Ragıp Tuncor Arşiv ve Dokümantasyon Kütüphanemizle birlikte bütün okul koleksiyonlarımıza ulaşılabildiği için hem öğrencilerimizin hem de araştırmacıların kütüphane kaynaklarına sağlıklı ve kolay erişimlerine destek sağlanacaktır.
1912 yılında Çanakkale'de doğdu. İlkokulu, İstanbul ve Ankara'da okudu. 1931 yılında İzmir Muallim Mektebi'ni bitirdi. Bir süre öğretmen olarak çalıştı.
Ardından Millî Eğitim Bakanlığı'na derleme memuru olarak geçti. Daha sonra uzman olarak kadroya alındı (1965-1971). 1971 yılı sonunda İstanbul’a yerleşti. İstanbul'da Pedagoji dergisini çıkardı. Daha sonra Ankara'da yayınlanmakta olan Defne dergisinin İstanbul'da çıkan devamı olan Yeni Defne'de yazı işleri müdürü olarak görev aldı. Çocuk şiirleri ve hikayeleri konusunda eserler verdi. 13 Mayıs 2005 tarihinde İstanbul'da öldü. Feriköy Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Eserleri : Kahraman Çocuk, Sevgi Şiirleri, Çocuklara Bilmeceler, Anneler Günü, Hayat Bilgisi Şiirleri, Belirli Günler Şiirleri, Nasrettin Hoca Fıkraları, 23 Nisan-19 Mayıs-30 Ağustos Şiirleri, Atatürk'ün Vecizeleri, MEB Yayınları Bibliyografyası 1923-1993, İyilik Perileri.